Onthaasting

Onthaasting

Bijna een ouderwets woord alweer; onthaasting. Het komt uit de tijd dat het heel gewoon (en gewild) was om te zeggen dat je het zo druk, druk, druk had. Er moest tijd vrij gemaakt worden om te onthaasten. Allerlei bedrijven speelden daar handig op in. Denk maar aan de wellness industrie, allerlei behandelingen, thema sauna’s, drankjes, geurkaarsen etc, teveel om op te noemen.
Een aantal jaar geleden kwam een kentering; het is niet meer cool om het zo druk te hebben. Vooral de jonge dertigers willen kwaliteit van leven. Het woord onthaasten hoeft dan ook niet meer gebruikt te worden, we zijn al onthaast.
Is dat nu werkelijk zo?
Ook al ben ik geen jonge dertiger meer, ik had met mezelf afgesproken dat een lange zomervakantie, na het afronden van langdurige interim- en adviesopdrachten niet gek zou zijn.
Ook voor het eerst sinds het zelfstandigenbestaan drie hele weken achter elkaar op vakantie gegaan. Tot september niet op zoek gaan, maar eigen bedrijf verder uitbouwen, aan productontwikkeling doen, de tuin opknappen; het leek me heerlijk.
Maar ja, dan zie je wel een heel leuke opdracht voorbijkomen, ook nog in de buurt en qua urenbesteding heel goed te doen met die plannen die je had tot september.
Dus toch maar gereageerd, de telefoon werkt het best, gewoon echt in contact zijn.
Wat schetst mijn verbazing; leuke opdrachten die ’s ochtends geplaatst zijn, zijn in de middag al vergeven: ‘het heeft geen zin om inhoudelijk op de opdracht in te gaan, ik ga iemand dadelijk een aanbieding doen’.
Tja, zal ik dan maar in mijn eentje onthaasten en gewoon tot september de dingen doen die ik van plan was om vervolgens te kijken wat er op mijn pad komt? Of me toch weer laten verleiden door die heel leuke opdracht die je vandaag onder ogen komt.
Ik denk dat ik eerst maar eens in de hangmat over deze kwestie ga nadenken.
Bontje Pool