Motiverende tegenslag

Alles zit tegen
Kent u die dagen? Alles gaat mis, maar uiteindelijk loopt het goed af.
Vorige week was er zo’n dag. Ik ging een workshop verzorgen over Motiverende gesprekken voeren. De locatie was Den Haag en het was op donderdag. Nu is donderdag altijd een dag in de week met veel file dus trok ik 2 uur uit voor de reis. Om half 8 in de auto gestapt, voor een workshop die om 10 uur moest starten, op een traject dat normaliter zo’n 5 kwartier in beslag neemt (beetje drukte meegerekend).
Al heel snel werd duidelijk dat het Nederlandse wegennetwerk vast stond. Gelukkig stelt je navigatiesysteem al snel alternatieven voor die ik netjes heb opgevolgd, helaas met mij vele anderen.
Dat gaf me wel weer de tijd om de HR Adviseur te berichten die mij op zou vangen. Zo kon ik haar bellen en dat was maar goed ook. Wat bleek; zij wist niets van een laptop die er zou moeten staan (had toch echt een mail gekregen). En met haar eigen laptop inloggen kon volgens haar niet. Volgens mij wel; ik wist wel zeker dat bij deze opdrachtgever je op meerdere plekken in kon loggen. Afijn, ik was al blij dat ik vanochtend vroeg de tegenwoordigheid van geest had om zowel mijn eigen laptop als een usb-stick mee te nemen. Dus dat zouden we wel oplossen, als ik op tijd kwam. Om 10 uur arriveerde ik, in die zin was ik bijna op tijd.
Van HR moet je het hebben
De HR Adviseur die mij aangemeld had en ook een parkeerplek gereserveerd had, heeft dit goed gedaan. Alleen was ze nu op vakantie en ik werd niet gevonden in de boeken. Er heerst daar een streng toegangsbeleid (overheid), met veel overtuigingskracht en relatiemanagement kwam ik het terrein op (die stijl moeten we onthouden om aan de deelnemers mee te geven zo meteen, dacht ik nog). De 2e hobbel was de portier, ook hij kon me niet vinden in de boeken. En de dienstdoende HR Adviseur nam de telefoon niet op. Het was tenslotte kwart over 10 toen ik in de zaal aankwam. Ik had inmiddels wel de PowerPoint op mijn usb gezet, daar had ik tijdens het wachten alle tijd voor.
Onderweg vertelde de HR Adviseur dat er in plaats van 10, maar 5 deelnemers waren. Geeft niets hoor, alleen waren er voor het middaggedeelte 2 acteurs gereserveerd die inmiddels waarschijnlijk al onderweg waren. De laptop stond er niet, kwam snel, maar het aansluiten door een aardige meneer van facility kostte tijd.
Alles komt goed
Eindelijk aan de slag, al de moeite loont. De groep aanwezige leidinggevenden was geweldig. Betrokken, leergierig en al best bekwaam. Met de acteurs werd flink geoefend en ook gelachen. Kortom, na de nodige tegenslag werd het een prima bijeenkomst.
Nu alleen nog bedenken wat HR nog zou kunnen leren: plannen en organiseren? Of toch proces- en voortgangsbewaking? Of eigenaarschap? Op naar de volgende workshop.
Pia van Vulpen.